Luizen


Wat zijn luizen?

Luizen zijn kleine, lichtgrijze insecten die tot 2mm groot worden. Ze klampen zich vast aan het luizen-meisjehaar met hun pootjes, bij voorkeur op plaatsen waar het warm is zoals achter de oren, in de nek of onder de paardenstaart. Ze voeden zich, net zoals de mug, met bloed. Hierdoor kunnen ze na hun maaltijd een rodere kleur hebben.

De lichtgrijze neten zijn de eitjes van de luis. Deze worden door het vrouwtje aan de basis van het haar gelegd. Ze kleven stevig vast aan het haar met een klitstof. Wanneer de jonge luis (nimf) uit het eitje kruipt, blijft het witte omhulsel aan het haar kleven. Omdat het haar groeit, vind je de volle en lege neten terug op enkele millimeter van de hoofdhuid.

Een luis kan 2 dagen zonder bloed overleven vooraleer ze sterft door uitdroging.

Symptomen

De jeuk wordt veroorzaakt door de afweerreactie tegen het speeksel van de luis. Daarenboven kunnen krabwondjes ontstaan die kunnen ontsteken. Een luis kan geen ziektes overdragen.

Hoe kan je luizen krijgen?

Luizen kunnen bij iedereen voorkomen. Het krijgen van luizen heeft niets met slechte hygiëne te maken! De beestjes hebben geen voorkeur voor slecht gewassen haar. Een luis kan enkel kruipen. Ze kan niet vliegen of springen. Je kan dus enkel luizen krijgen door direct hoofdcontact, het delen van mutsen en sjaals, knuffels, haarborstels…

Nat-kam-test

Om te kijken of de jeuk veroorzaakt wordt door luizen kan u de nat-kam-test doen.

Luizen kun je het gemakkelijkst opsporen met de nat-kam-test. Daarvoor heb je het volgende nodig:Nat-kamtest_illustraties

 • Shampoo
 • Crèmespoeling (conditioner)
 • Wit keukenpapier of een servet
 • Een luizenkam. Een goede luizenkam heeft fijne tanden die 0,2 tot 0,3 mm uit elkaar staan. De doorsnede van de tanden moet hoekig zijn, bijvoorbeeld ruitvormig of rechthoekig.

Nat-kamtest

 1. Was de haren met een gewone shampoo.
 2. Spoel de shampoo uit de haren, maar droog de haren niet af.
 3. Breng overvloedig conditioner aan op de natte haren.
 4. Kam de knopen uit de haren met een gewone kam.
 5. Buig nu voorover en kam de haren systematisch met een luizenkam van achter naar voor, dus van de nek naar het voorhoofd. Begin aan het ene oor en schuif na elke kambeweging op naar het andere oor. Kijk vooral goed achter de oren en in de nek. Druk de luizenkam goed tegen de hoofdhuid aan.
 6. Veeg de luizenkam na elke kambeweging af op een stuk wit keukenpapier om te kijken of er luizen aanwezig zijn. Als dat nodig is, kun je de luizen met een tandenstoker uit de kam halen.
 7. Spoel de conditioner uit de haren, maar droog de haren niet af.
 8. Kam de haren nu met een gewone kam weer naar achter.
 9. Kam de haren een tweede keer systematisch met de luizenkam, deze keer van voor naar achter en opnieuw van het ene oor naar het andere.
 10. Veeg de luizenkam opnieuw na elke kambeweging af op een stuk wit keukenpapier.
 11. Als je kind luizen heeft, controleer dan alle huisgenoten met de nat-kam-test. Alle huisgenoten met luizen moeten gelijktijdig behandeld worden. Anders is de kans groot dat ze elkaar opnieuw besmetten.

Behandeling

Er bestaan 3 soorten behandeling: nat-kam-methode (eventueel met balsem), behandeling met dimethicone of behandeling met insectendodende geneesmiddelen.

De nat-kam-methode is dezelfde als de nat-kam-test. Hierbij gebruikt u geen extra producten behalve een gewone shampoo of lotion en een luizenkam. Reinig de kam na elke kambeweging door te bevochtingen met een water-azijnmengsel en met een papieren doekje af te drogen. Na de nat kam test legt u eveneens de kam in het water-azijn mengsel om alle neten los te maken.

De behandelende producten bestaan in shampoo, lotion of spray vorm. Een shampoo brengt u aan op droog haar en laat u gedurende de aangegeven tijd op de verpakking inwerken. Was nadien uit. Een lotion of spray brengt u aan op droog haar, laat het product inwerken en was uit met een gewone shampoo.

Wij raden steeds aan om de behandeling de dag er op en een week daarna te herhalen.

Controleer nadien met de nat-kam-test of alle luizen verdwenen zijn.

U kan bij ons steeds terecht voor verdere info over de producten en om na te gaan welk product het best geschikt is voor u.

 

bronnen: https://www.thuisarts.nl/hoofdluis/ik-heb-last-van-hoofdluis; http://www.cm.be/ziekte-en-behandeling/klachten-en-ziekten/hoofdluizen/index.jsp; http://www.zorg-en-gezondheid.be/luizen/