Haaruitval


Waarom valt haar uit?

Haren groeien uit de haarzakjes of follikels in de hoofdhuid. Het aantal van die follikels schommelt rond de 100 000 en is genetisch bepaald. Zo hebben blondharige mensen meer zakjes dan donkerharigen. Met de jaren vermindert het aantal haarzakjes en dus ook het aantal haren.

De haargroei verloopt volgens een natuurlijke cyclus. We spreken over de groeifase (anagene fase), de rustfase (katagene fase) en de uitvalfase (telogene fase). De groeifase van één haar duurt ongeveer 3 tot 6 jaar. Zo’n 85% van de haren op het hoofd zijn in de groeifase. Na de groeifase volgt een korte rustfase waarna het haar overgaat naar de uitvalfase. Hierbij lost de haarwortel uit het haarzakje. 2 tot 18% van de haren zijn in de uitvalfase. Tegelijkertijd zal de haarfollikel zich beginnen herstellen en voorbereiden op een nieuw haar.

Hoewel de haarcyclus bij de mens veel constanter is dan bij dieren (die een winter en zomervacht hebben), is er toch een invloed van de seizoenen te merken. Zo is er een piek van haaruitval in de herst en in de lente.

De snelheid waarmee het haar groeit varieert van persoon tot persoon, maar gemiddeld worden de haren 0,5 mm per dag langer. Het haar van vrouwen groeit iets sneller dan dat van mannen, en de ‘piekleeftijd’ ligt tussen 50 en 70 jaar.

Haarcylus

Wanneer spreken we van abnormale haaruitval?

Wanneer iemand meer dan 100 haren per dag verliest gedurende meer dan een maand, wordt er gesproken van abnormale haaruitval. Indien dit het geval is kan u beter bij de huisarts of dermatoloog langs gaan.

Tijdelijke haaruitval

De haarcyclus kan door verschillende oorzaken tijdelijk versneld worden. Hierdoor zijn er meer haren dan normaal in de uitvalfase. Dit wordt het telogeen effluvium genoemd. Meestal ligt de oorzaak van dit plots haaruitval een aantal maanden voordat het haar effectief begint uit te vallen.

Mogelijke oorzaken zijn stress, medicatie, gewichtsverlies, algemene anesthesie, hevige koorts en ziekte, hormonenschommelingen,…

Deze haaruitval duurt ongeveer 3 maanden en stopt vanzelf. Aanvullende voedingssupplementen kunnen de uitval verminderen en de nieuwe haargroei bevorderen.

 

Het patroon van alopecie androgentica bij de man

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van haaruitval?

De meest voorkomende oorzaak bij zowel mannen als vrouwen is alopecia androgenetica. Dit is de wetenschappelijke term voor de kaalheid veroorzaakt door de toegenomen mannelijke hormonen of androgenen balans. Het haar valt geleidelijk aan uit in een bepaald patroon dat verschillend is bij mannen en vrouwen, zie de figuren hiernaast. Daarom komt deze vorm van haaruitval bij vrouwen voornamelijk voor in en na de menopauze. In deze periode zijn de oestrogenen sterk verminderd waardoor in verhouding meer androgenen aanwezig zijn.

Ook na de bevalling kan een vrouw heel wat haaruitval hebben. Tijdens de zwangerschap heeft een vrouw een hoge concentratie aan oestrogenen. Na de bevalling daalt deze concentratie plots heel sterk. Ongeveer 3 maanden daarna zal het haar uitvallen. Dit haaruitval is tijdelijk (zie tijdelijke haaruitval).

Andere hormonale problemen zoals problemen met de schildklier kunnen ook haaruitval veroorzaken. Ook tekorten aan vitaminen en mineralen kunnen ervoor zorgen dat haren uitvallen. Beiden kunnen opgespoord worden door een bloedonderzoek en na het herstellen van de hormonale balans of de tekorten, zal het haar zich weer herstellen.

Ronde kale vlekken of alopecia areata kunnen verschillende oorzaken hebben, onder andere auto-immuunziektes. Als de rand

Het patroon van alopecie androgenetica bij de vrouw

van de kale plek een rode en geschilferd uitzicht heeft, kan dit het gevolg zijn van een schimmelinfectie. Raadpleeg in het geval van alopecia aerata de arts.

Haar kan ook uitvallen (vooral in de voorhoofd-zone) door een constante, harde trekkracht bij bv waeves, vlechten,… In dit geval spreken we van tractie alopecie. Kleuren, stijlen en andere behandelingen kunnen het haar beschadigen maar veroorzaken slechts in extreme gevallen voor haaruitval.

Eén van de meest bekende oorzaken van haaruitval is chemotherapie. Deze medicijnen zijn gemaakt om de groei van sneldelende kankercellen te stoppen. Hoewel deze medicijnen goed ontworpen hebben ze toch als bijwerking dat ze ook de groei andere sneldelende cellen onderdrukken, waaronder de groei van haar.

Ook enkele andere medicijnen kunnen voor haaruitval zorgen, zij het in mindere mate en minder snel.

Behandelingen

In het geval van tijdelijke haaruitval zijn aangepaste voedingssupplementen beschikbaar in de apotheek. Deze bevatten de vitaminen en aminozuren die het haar nodig heeft om sterke verbindingen te kunnen maken en te kunnnen groeien.

Bij alopecia androgenetica kan zowel bij mannen als vrouwen minoxidil lotion hulp bieden. Minoxidil zorgt voor een betere bloedtoevoer naar de haarfollikels waardoor de haarwortel meer voedingsstoffen kan opnemen.

Om zeker te zijn dat bij abnormaal haaruitval de juiste behandeling wordt opgestart is een (bloed)onderzoek door een huisarts of dermatoloog nodig.

bronnen: http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=65; http://www.huidarts.com/huidaandoeningen/haaruitval-telogeen-effluvium/; Sofiadis Mag editie oktober-december 2015 (22), pagina 14-17 afbeeldingen: http://www.huidinfo.nl/haar.html; http://www.yoursecondhair.nl/wp-content/uploads/2013/04/fu_image_576_w0_h500.jpg; http://www.shivax.com/images/calvizie_donna.gif