Rookstop


Ik stop!

Dat roken ongezond is, weet iedereen. Enerzijds werkt de nicotine verslavend en anderzijds zitten er veel kankerverwekkende stoffen in de sigaret die u mee inhaleert tijdens het roken. Indien u binnen rookt is dit ook voor de gezondheid van uw huisgenoten niet goed. Ga naar www.nooitbinnenroken.be voor meer info over deze campagne.

De beslissing maken om te stoppen met roken is al een grote stap! Maar stoppen met roken is niet zo simpel. Ex-roker blijven is ook niet altijd even eenvoudig. Veel mensen hebben meerdere pogingen nodig om voorgoed te stoppen met roken. Uit elke poging kan u leren.

Hieronder geven we u enkele tips om het goed aan te pakken, noemen we enkele geneesmiddelen op die gebruikt worden en geven we enkele nuttige links naar websites van organisaties die u persoonlijk kunnen helpen. U bent in de apotheek natuurlijk ook altijd welkom om advies te vragen.

De beslissing en de planning

Stel uzelf de vraag of u deze stap alleen zet of met behulp van professionele hulp. Deze hulp kan komen van de huisarts, een tabakoloog, een rookstopcentrum of online/telefonische hulp zoals tabakstop.be.

Eens u besloten heeft dat u zal stoppen met roken is het belangrijk dat u een datum kiest waarop u effectief zal stoppen. Kies een datum/periode om te stoppen waarin u niet te veel verleid zal worden. Kies bijvoorbeeld een periode waarin u weinig stress zal hebben, vermijd evenementen waar u weet dat veel mensen rondom u zullen roken (bv nieuwjaarsdrinks met collega’s)…

Plan een beloning als u 1 dag niet gerookt hebt, 1 week, 1 maand… U spaart immers geld uit door te stoppen met roken, dat geld kan u gebruiken om uzelf te motiveren om door te zetten.

Licht personen (vrienden, familie) in uw omgeving in die u kunnen helpen en motiveren. Ze kunnen u helpen wanneer u het even moeilijk heeft.

De stopdag

Zorg er voor dat u op de stop-dag geen enkele sigaret meer in huis hebt. De beste manier om te stoppen is immers direct volledig stoppen. Dit zal misschien in het begin moeilijk zijn, maar het maakt de totale afkickperiode korter en gemakkelijker.

Leg een notitieschriftje klaar om de moeilijke momenten te noteren.

Welke hulpmiddelen bestaan er?

De medicijnen die kunnen gebruikt worden om het stoppen met roken te vereenvoudigen kunnen opgedeeld worden in 2 groepen.

Er zijn medicijnen op basis van nicotinevervangers. Deze zijn vrij te verkrijgen in de apotheek. Daarnaast bestaan ook voorschriftplichtige geneesmiddelen. Deze dienen voorgeschreven te worden door uw behandelde arts.

Nicotinevervangers

Deze geneesmiddelen bestaan in verschillende vormen. Zuigtabletten, kauwgom, spray, inhaler en pleister. Kies een vorm die voor u het best werkt of combineer verschillende vormen. Bijvoorbeeld iemand die meer dan een pakje per dag rookt heeft vaak baat bij een continue toediening van nicotine door middel van een pleister, aangevuld met een tablet of spray op de moeilijke momenten.

Er bestaan 2 soorten pleisters: pleisters die 16 uur werken en pleisters die 24 uur werken. De keuze tussen de 2 hangt af van de nood aan een sigaret bij het opstaan. Vraag raad aan uw arts of apotheker bij het maken van de keuze en evalueer samen of de gekozen soort de beste keuze was voor u.

Indien u voor zuigtabletten kiest moet u er goed op letten dat u deze niet inslikt! De tabletjes moeten smelten in de mond en de nicotine zal via het mondslijmvlies opgenomen worden.

Ook bij de spray en kauwgom wordt de nicotine opgenomen via het mondslijmvlies. De kauwgom “parkeert” u het best af en toe tussen uw tandvlees en kaak voor een optimale opname.

De inhaler is een ideaal middel om te stoppen met roken wanneer u het moeilijk heeft om het hand-mond-ritueel te missen.

Raadpleeg om zeker te zijn dat u uw geneesmiddel goed inneemt de bijsluiter of de websites van de fabrikant (zie nuttige links)

Geneesmiddelen op voorschrift

In België zijn er 2 specialiteiten geregistreerd als rookstop-hulpmiddel. Het gaat over bupropion (Zyban®) en varenicline (Champix®). Uw huisarts of de arts die u zal begeleiden in uw rookstop zal samen met u de opties overwegen en de keuze maken.

Nuttige links

http://www.tabakstop.be – Website van Tabakstop met meer informatie en tips

https://www.nicorette.be/ – Website van Nicorette

http://www.stoppenmetroken-niquitin.nl/ – Website van Niquitin (opgelet dit is een Nederlandse website)

http://www.nicotinell.nl/ – Website van Nicotinell (opgelet dit is een Nederlandse website)

bronnen: http://www.cm.be/ziekte-en-behandeling/klachten-en-ziekten/brandwonde/index.jsp; http://www.cm.be/ziekte-en-behandeling/klachten-en-ziekten/brandwonde/eerste-hulp.jsp; http://www.cm.be/ziekte-en-behandeling/klachten-en-ziekten/brandwonde/naar-arts.jsp; http://www.apotheek.be/noodgevallen/essentiele-tussenkomsten-geval-van-brandwonden; http://www.brandwonden.be/index.php/ernst-van-de-brandwonden/nl/;